Select Page

SIKRE AT ALLE HAR ADGANG TIL PÅLIDELIG, BÆREDYGTIG OG MODERNE ENERGI TIL EN OVERKOMMELIG PRIS

Du kan lære om SDG 7 ved:

Inspiration til at arbejde med SDG 7

Energi er unægtelig en af de vigtigste komponenter i vores samfund i dag. Vores mobiler, computere, lys, transport og meget mere er afhængige af energi og behovet er voksende. Vi bliver flere og flere mennesker på jorden samtidig med at flere får adgang til elektricitet og derved udvider energinetværket. Adgang til energi har siden industrialiseringen været bundet op på fossile brændstoffer, som har været med til at forurene luften ved at udlede drivhusgasser og partikler ud i atmosfæren. Det er derfor vigtigt at fremtidens energiforbrug i højere grad stammer fra grønnere energi kilder som vind-, vand- og termisk energi. Fokusset på den nye bæredygtige energi kommer dog ikke uden problemer, for hvor kan man for eksempel opsætte vindmølleparker uden at det forstyrrer det omkring liggende miljø. Vindmølle og solcelle parker kræver store land- eller havarealer og der vil altid være nogen eller noget det sker på bekostning af – for eksempel kan støjen fra vindmøller være forstyrrende for omkring boende naboer og påvirke deres helbred, men en havvindmøllepark har også konsekvenser for havets økosystem. I etableringen af mere bæredygtig energi ligger der derfor nogle prioriteringer og konsekvenser, som er bundet op på flere af de globale målsætninger. SDG 7 kan derfor som eksempel relateres i høj grad til SDG 3: Sundhed og Trivsel, SDG 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund og SDG 14: Livet i Havet.  

Denne side vil give dig et overblik over hvilken slags rumlige data, som er relateret til SDG 7 og derudover komme med inspiration til problemstillinger og indgangsvinkler til muligt arbejde med SDG 7. Ved at benytte rumlige data kan du som studerende, fremme din egen forståelse af det fænomen du undersøger, og derved fremme dine modtageres forståelse af selv samme emne. Rumlige data kan, gennem et GIS-program, benyttes til tage det som normalt udelukkende ville være det skriftlige (abstrakte) og visualisere det, hvilket bringer dit projekt tættere på den virkelighed du ønsker at undersøge.  

 

Udvalgt litteratur

Hosseini, S. E., & Wahid, M. A. (2016). Hydrogen production from renewable and sustainable energy resources: Promising green energy carrier for clean development. Renewable & Sustainable Energy Reviews, 57, 850–866.  

Bog: Elliott, D. (2007). Nuclear or Not?: Does Nuclear Power Have a Place in a Sustainable Energy Future? Palgrave Macmillan UK. 

Bog: Gautier, C. (2008). Oil, Water, and Climate: An Introduction. Cambridge University Press. 

Webportaler der er et besøg værd

vandportalen

Havvindmøller

Få her et overblik over eksisterende havvindmølleparker og aktuelle projekter.

EnerginetDK

Energinet has a lot of energy data and through Energi Data Service, we want to make these data available. The portal will be expanded regularly. We hope you will join us on the journey, and will contribute with advice and feedback.

 

Eksempler på data

Havvindanlæg

Data indeholder information om Arealforvaltning relateret til havvindmøller herunder afgrænsninger af eksisterende havvindmølleparker, udbudsområder, åben-dør-ansøgninger og åben-dør-procedureområder.

El kabler og Luftledninger

Tjenesten giver adgang til det idriftsatte transmissionsnet 400 kV, 150 kV og 132 kV i Danmark.