Select Page

SUNDHED OG TRIVSEL

Du kan lære om SDG 3 ved:

Inspiration til at arbejde med SDG 3 i Danmark

Vi har aldrig før været sundere end vi er i dag. Den globale sundhed er i stærk fremgang og der kommer mere og mere fokus på at sikre retten til adgang til sundhedssektoren verden over. Adgang til vacciner og medicinsk behandling er nødvendigt for at kunne for at kunne overleve og for at forhindre globale sundhedskriser. Dog er der med vores samfundsmæssige fremskridt og vores bevægelse mod byerne fulgt nye sundhedsmæssige udfordringer med – vi bor tættere på hinanden, luften er forurenet og maden vi indtager, har vi ikke længere styr på hvad indeholder. Livsstilssygdomme og forurening er derfor essentielle, når man i dag snakker om folkesundhed. SDG 3 handler både om vigtigheden af den fysiske og den mentale sundhed, samt forebyggelse og behandling og byerne spiller en stor rolle. At sikre adgang til sanitet, mindske støj og skabe sikker trafik er bare nogle af de udfordringer som det urbane miljø står overfor i forhold til at sikre menneskers fysiske og psykiske helbred, både lokalt og globalt. SDG 3 hænger derfor sammen med flere af de andre mål blandt andet SDG 6 om Rent vand og sanitet eller SDG 11 om Bæredygtige byer og lokalsamfund. 

Denne side vil give dig et overblik over hvilken slags rumlige data, som er relateret til SDG 3 og derudover komme med inspiration til problemstillinger og indgangsvinkler til muligt arbejde med SDG 3. Ved at benytte rumlige data kan du som studerende, fremme din egen forståelse af det fænomen du undersøger, og derved fremme dine modtageres forståelse af selv samme emne. Rumlige data kan, gennem et GIS-program, benyttes til tage det som normalt udelukkende ville være det skriftlige (abstrakte) og visualisere det, hvilket bringer dit projekt tættere på den virkelighed du ønsker at undersøge.  

Udvalgt litteratur

Artikel: Ow, L. F., & Ghosh, S. (2017). Urban cities and road traffic noise: Reduction through vegetation. Applied Acoustics, 120, 15–20.  

Artikel: Hels, T., & Orozova-Bekkevold, I. (2007). The effect of roundabout design features on cyclist accident rate. Accident Analysis and Prevention, 39(2), 300–307. 

Statistik: Historisk lavt antal dræbte og tilskadekomne (færdselsuheld)  

Artikel: Nieuwenhuijsen, M. J., & Khreis, H. (2016). Car free cities: Pathway to healthy urban living. Environment International, 94, 251–262. 

Webportaler der er et besøg værd

Eksempler på Danske data