Beskytte, genoprette og støtte bæredygtig brug af økosystemer på land, bekæmpe ørkendannelse, standse udpining af jorden og tab af biodiversitet
Du kan lære om SDG 15 ved:
- Besøge UNDP’ lærings site om SDG 15 (DK)
- Tag online kursetFrom the Ground Up: Managing our Terrestrial Ecosystems(EN)
- Læs Danmarks statistiks opgørelse over SDG 15
- Læs Eurostats statistiks opgørelse over SDG 15 (EN)
- Se Globale data om SDG 15 på SDG-tracker.org
- Se FN’s dokument samling om indikatorer for SDG 15
Inspiration til at arbejde med SDG 15
Naturen er en vigtig kilde til ressourcer og næring for livet på jorden. Vi er i høj grad afhængige af landbruget til at producere fødevarer og økonomi til vores samfund, men mange steder sker det på bekostning af naturen omkring os. I dag ses der udbredt jordforringelse og stadig større udbredelse af ørken og tørkeområder, som resultat af den måde naturen bliver behandlet på. SDG 15 handler derfor i høj grad om at beskytte, genoprette og støtte bæredygtig brug af økosystemer på land, så naturen kan forblive en vigtig ressource til vores samfund i fremtiden, men samtidig også være med til at hjælpe og beskytte mod klimaforandringer og naturkatastrofer som oversvømmelser eller tørke. I et dansk perspektiv er dette verdensmål relevant i og med at Danmark er et landbrugsland, hvor store dele af landets areal er optaget af landbrugsjord eller industri. Det er derfor relevant tænke i muligheder for bæredygtig dyrkning af jorden og skovbrug, men også beskyttelse og sikring af biodiversitet og levesteder.
Denne side vil give dig et overblik over hvilken slags rumlige data, som er relateret til SDG 15 og derudover komme med inspiration til problemstillinger og indgangsvinkler til muligt arbejde med SDG 15. Ved at benytte rumlige data kan du som studerende, fremme din egen forståelse af det fænomen du undersøger, og derved fremme dine modtageres forståelse af selv samme emne. Rumlige data kan, gennem et GIS-program, benyttes til tage det som normalt udelukkende ville være det skriftlige (abstrakte) og visualisere det, hvilket bringer dit projekt tættere på den virkelighed du ønsker at undersøge.
SDG 15 er et verdensmål som i høj grad er relateret til andre mål, såsom SDG 6: Rent vand og sanitet, SDG 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund, SDG 13: Klimaindsats og SDG 14: Livet i havet.
Udvalgt litteratur
- Roulin, A., Abu Rashid, M., Spiegel, B., Charter, M., Dreiss, A. N., & Leshem, Y. (2017). “Nature Knows No Boundaries”: The Role of Nature Conservation in Peacebuilding. Trends in Ecology & Evolution (Amsterdam), 32(5), 305–310. – https://www-sciencedirect-com.ep.fjernadgang.kb.dk/science/article/pii/S0169534717300575
- Plads til det vilde – https://www.pladstildetvilde.dk/hvad-er-vild-natur/
- Eksempel på vildskov i DK – Svanninge Bjerge – https://www.bikubenfonden.dk/svanninge-bjerge/vildskov
- Natura 2000 – https://mst.dk/natur-vand/natur/natura-2000/
- Natura 2000 planer – https://mst.dk/natur-vand/natur/natura-2000/natura-2000-planer/
Webportaler der er et besøg værd
Miljøtilstand.nu
Det er en webportal drevet af Miljøstyrelsen, som giver opdateret information om miljøets tilstand til alle interesserede.
Danmarks Naturfredningsforening
Mærkesager:
- Mere plads til naturen
- En løsning på klimakrisen
- Et Danmark uden sprøjtegift
- Øge børns tilknytning til naturen
Eksempler på data
Ecosystem types of Europe
The data set is a secondary product accompanying the terrestrial part of the Ecosystem Type Map 2012 v3.1. It provides supplemental information:
• Main original LC input data source:
– Corine Land Cover
– Urban Atlas
– Riparian Zones
– Natura 2000 (N2k)
– High Resolution Layer Forest
– High Resolution Layer Grassland
– High Resolution Layer Imperviousness
– High Resolution Layer Permanent Water Bodies
– OpenStreetMap Roads
– OpenStreetMap Landuse
Conservation status of habitat types and species
All Member States are requested by the Habitats Directive (92/43/EEC) to monitor habitat types and species listed in its annexes and send a report every 6 years following an agreed format. The assessment of conservation status is based on information about the status and trends of species populations and of habitats at the level of the biogeographical or marine region.